About The Summit

Sustainable Tourism Africa Summit 2019

The Sustainable Tourism Africa Summit (formerly the Green Tourism Summit Africa) is an annual 3-day event for sustainable tourism. The event focuses on sharing of knowledge and ideas, networking and the showcasing of sustainable tourism products, services, innovation and best practices by tourism stakeholders in Africa. The event is attended by 100+ delegates and exhibitors [...]

May 15 - 17, 2019 in Severin Sea Lodge, Mombasa, Kenya
SPEAKERS
2019 Summit Schedule
Event Schedule

8.00 am

Arrival and Registration
1 Hour

9.00 am

Chief Guest Summit Opening Speech
15 Minutes

9.15 am

KEYNOTE
Dr. Geoffrey Manyara UNECA
20 Minutes

9.35 am

Moderator: Judy Kepher-Gona: Founder and Director|STTA|Kenya

MANAGING TOURISM IN A SUSTAINABILITY AGE– WHAT SHOULD BE THE FOCUS AND WHY Panel session for partners, select speakers and invited guests

1 Hour

11.00 pm

Thomas Müller Founder and CEO|Rainmaker Digital|Namibia

Sustainable Tourism and Digital Technology for Your Business

2 Hours

2.00 pm

Prof. Marina Novelli (PhD) Professor of Tourism|University of Brighton|United Kingdom

Product Innovation and Destination Competitiveness

2 Hours

4.00 pm

MEDIA INTERVIEWS, SPEED NETWORKING AND MEET YOUR EXHIBITORS
2 Hours

6.00 pm

SUMMIT OPENING SPEECH, COCKTAIL AND DINNER

Summit opening speeches by conveners, chief guest and partners. This will be followed by a cocktail and beach dinner

2 Hours

7.00 am

PARTNER HOSTED BREAKFAST
Reserved for TourCert
1 hour 30 Minutes

8.30 am

KEYNOTE
Reserved for booking.com

TBA

20 Minutes

8.50 am

Judy Kepher-Gona Founder and Director|STTA|Kenya

Change in Kenya’s Coastal Tourism and Its Future as a Competitive Africa Coastal Destination

20 Minutes

9:20 am

Lorraine Jenks: Founder and CEO|Hotelstuff/Greenstuff|South Africa

Sustainable Consumption and Production by in the Hospitality sector for Coastal Destinations

20 Minutes

9.40 am

PRESENTATION
TBA

Brand value and sustainability in the hospitality sector

20 Minutes

10.15 am

PANEL
40 Minutes

10.55 am

Greg Bakunzi: Founder|Amahoro Tours, Red Rocks Intercultural Center and Red Rocks Initiative|Rwanda

Cultural Tourism For Sustainable Development: Case of The Red Rocks Rwanda Model

20 Minutes

11.15 am

Dr. Gladys Kalema-Zikusoka: Founder and CEO|Gorilla Conservation Coffee|Uganda

Emerging Luxury Sustainable Tourism Experiences for Conservation and Local Community Well Being: Case of Gorilla Conservation Coffee Safaris

20 Minutes

11.35 am

PANEL
30

12.05 pm

BREAKAWAY SESSION

Class 1. Innovative initiatives for removing single use plastics in tourism| Class 2. Turning climate mitigation programs into tourism experiences| Class 3. Community empowerment models that showcase integration in tourism| Class 4. Managing food waste in hotels and smart M.I.C.E

40 Minutes

2.00 pm

KEYNOTE
Hon. Achie Alia: Kisumu County Executive|Tourism and Sports|Kenya

Successful sustainable cities- Transforming African cities from stopovers to destinations

20 Minutes

2.20 pm

Sikemi Ifederu: Founder and CEO|TAMBOLLO|Nigeria

Offering Ethical and Authentic Immersive Experiences in Sustainable Tourism

20 Minutes

2.40 pm

Sam Ward: Managing Director|Kayak The Nile|Uganda

How to get people more engaged in sustainability?

20 Minutes

3.00 pm

Angela Njehia Leisure Travel Manager and Sustainability Co-ordinator|Lets Go Travel Uniglobe|Kenya

Developing Innovative Products for Competitive and Sustainable/Responsible Tourism Experiences.

20 Minutes

3.20 pm

PRESENTATION
Gloria Tumwesigye; CEO, Association of Uganda Tour Operators

Impacts of Travel Associations to The Sustainability of A Destination and The Ideal Sustainability Best Practices for Travel Associations

20 Minutes

3.40 pm

PANEL
50 Minutes

4.30 pm

BREAKAWAY SESSION

Class 1. Understanding business ethics, sustainable tourism and CSR| Class 2. Transforming attractions to experience| Class 3. Creating designer tourism experience| Class 4. Adopting technology for creating trans-formative hotel and travel experiences.

40 Minutes

5.30 pm

SUMMIT EXCURSION AND AWARDS
3 Hours

7.00 am

PARTNER HOSTED BREAKFAST

A breakfast meeting hosted by one of the summit partners to showcase their products and services that support sustainability in tourism.

1 Hour 30 Minutes

8.30 am

KEYNOTE
TBA

Rethinking Measuring impact of tourism in a sustainable world

20 Minutes

8.50 am

Prof. Marina Novelli (PhD) Professor of Tourism|University of Brighton|United Kingdom

Over tourism- Risk areas for Africa and Mitigation Opportunities

20 Minutes

9.20 am

PRESENTATION
Reserved for TourCert

Measuring ecological and social footprints of tourism operations

20 Minutes

9.40 am

PRESENTATION
Kirsten Hayes (TBC)

Sustainable Hospitality: Green Designs for the Hospitality Sector

20 Minutes

10.40 am

PANEL
40 Minutes

11.20 am

BREAKAWAY SESSION

Class 1. Successful visitor management for conservation areas| Class 2. Role of policy in Avoiding Africa’s “over tourism” and coping with success| Class 3. Approaches to measuring impact of sustainable tourism practices| Class 4. Benefiting from eco certification for tour operators and hotels

40 Minutes

12.00 pm

SUMMIT DECLARATION,COMMITMENTS AND CLOSE
1 Hour
Ready to Participate in the 5th Sustainable Tourism Africa Summit
Hotel, Tour Operator, Marketer, Tourism Professional, Development Organization etc You do not want to miss out
Summit Partners
Past Summit Gallery
This is how we do it
Get Travel Info
Fill the form below to get directions to our event location